از جمله رایج‌ترین و پر‌کاربرد‌ترین مصالح ساختمانی می‌توان به سنگ،آجر، گچ، سیمان و بتن اشاره کرد که هم به صورت مصنوعی و هم به صورت طبیعی تولید می‌شوند.
کد خبر: 13961206284158417
تاریخ انتشار:

مصالح ساختمانی به متریال و موادی گفته می‌شود که در صنعت ساختمان‌سازی کاربرد دارند. این مصالح از مرحله سفت‌کاری تا نازک‌کاری ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. در انتخاب مصالح ساختمانی در درجه اول باید دوام و استحکام آنها را مد نظر قرار داد زیرا مصالح با کیفیت باعث افزایش دوام و استحکام ساختمان شده و عمر مفید آن را بالا می‌برند. از جمله رایج‌ترین و پرکاربرد‌ترین مصالح ساختمانی می‌توان به سنگ، آجر، گچ، سیمان و بتن اشاره کرد که هم به صورت مصنوعی و به صورت طبیعی تولید می‌شوند. برخی از این مصالح را می‌توان به همان صورتی که در طبیعت یافت می‌شوند مورد استفاده قرار داد از جمله انواع سنگ‌های طبیعی که نیازی به ترکیب با سایر عناصر و متریال را ندارند. اما بعضی دیگر از مصالح از ترکیب سایر متریال‌ها با هم حاصل می‌شوند از جمله سیمان که از ترکیب خاک‌رس و آهک بدست می‌آید. در این نوشته سعی شده به رایج‌ترین نوع مصالح در صنعت ساخت‌و‌ساز اشاره شود و اطلاعات لازم در خصوص معرفی اولیه آنها در اختیار شما قرار داده شود. با ما همراه باشید.

سیمان

سیمان پودری نرم با خاصیت چسبندگی بسیار بالاست که برای چسباندن مصالح مختلف به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده ترکیبی از اکسید کلسیم, اکسید آلومینیوم, اکسید منیزیم, اکسید آهن, اکسید سیلیسیم و اکسیدهای قلیایی است. اصلی‌ترین عنصر تشکیل‌دهنده سیمان، اکسید کلسیم است که از سنگ‌آهک به دست می‌آید. سیمان ماده‌ای است که میل به ترکیب با آب دارد. در صورت ترکیب این ماده با آب مقداری حرارت آزاد می‌شود که به این عمل هیدراتاسیون سیمان گفته می‌شود و حرارت آزاد شده نیز حرارت هیدراتاسیون نامیده می‌شود. سرعت هیدراتاسیون سیمان به دانه‌های آن بستگی دارد. اگر دانه‌ها ریزتر آسیاب شوند سرعت هیدراتاسیون سیمان بالاتر می‌رود. در نتیجه زمان گیرش سیمان سریع‌تر و مقاومت آن نیز بالاتر خواهد رفت.

پودر سیمان بسیار ریز و نرم است. در اثر ترکیب این پودر با آب ماده‌ای چسبنده و خمیری شکل ایجاد می‌شود که اگر در معرض آب یا هوا قرار گیرد به مرور زمان به جسمی سخت و محکم تبدیل می‌شود. این ماده سخت، مقاومت خود را در برابر رطوبت یا آب حفظ می‌کند و دچار آسیب نمی‌شود. ملات سیمان برای اتصال مصالحی چون سنگ، آجر و بلوک در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. عمدتاً سیمان به رنگ خاکستری تولید می‌شود اما سیمان سفید نیز با قیمتی بالاتر در بازار موجود است. این مصالح پر کاربرد در کیسه‌های مخصوص بسته‌بندی و به بازار عرضه می‌شود. سیمان را باید در محیطی خشک نگهداری کرد زیرا اگر آب به آن نفوذ کند به ماده‌ای سخت تبدیل می‌شود.

آجر

آجر از جمله قدیمی‌ترین مصالحی است که در صنعت ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ماده اصلی تشکیل‌دهنده آجر، خاک‌رس است. خاک‌رس مخصوص آجرپزی باید شامل عناصری از جمله سیلیس، آلومین، فلدسپات، سنگ آهک، سولفات‌ها، املاح آهن و مواد‌گیاهی باشد. آجر در کوره‌های آجرپزی پخته و آماده می‌شود. زمان پخت و میزان دمای مورد نیاز برای آجرها به ترکیب کانی‌های خاک‌رس بستگی دارد. رنگ آجر نیز از جمله فاکتورهایی است که به ترکیب مواد‌اولیه و شرایط پخت آجر مرتبط است. اصولاً آجرها به رنگ قرمز و زرد هستند و کم‌رنگی و پررنگی آنها به دمای پخت بستگی دارد. آجر مرغوب باید بدون حفره و دارای بافتی همگن باشد. علاوه بر آن آجر نباید پوک باشد زیرا پوک بودن آن باعث جذب آب شده و همین امر منجر به یخ زدگی و خرد شدن آن می‌شود.

سنگ

سنگ از جمله مصالحی است که دارای ساختاری متشکل از کانی‌های مختلف است. این نوع مصالح در پوسته زمین یافت می‌شود و در انواع مختلفی از جمله سنگ‌های آذرین، دگرگون و رسوبی وجود دارد. سنگ‌های آذرین به سنگ‌هایی گفته می‌شود که از سرد شدن مواد مذاب آتشفشان ایجاد می‌شوند. این سنگ‌ها به دو نوع سنگ‌های آذرین درونی و بیرونی طبقه‌بندی می‌شوند. سنگ‌های آذرین درونی از سرد شدن مواد مذاب در داخل زمین و سنگ‌های آذرین بیرونی از سرد شدن مواد مذاب در خارج از کوه آتشفشان تشکیل می‌شوند. از جمله سنگ‌های آذرین درونی می‌توان به سنگ گرانیت و از جمله سنگ‌های آذرین بیرونی می‌توان به سنگ بازالت و ریولیت اشاره کرد.

سنگ‌های دگرگون نیز حاصل تغییر شکل سنگ‌هایی هستند که از قبل وجود داشتند. پدیده دگرگونی به محو شدن تعدادی از کانی‌های متبلور سنگ اشاره دارد. در واقع این سنگ‌ها را می‌توان سنگ‌های ثانویه نامید زیرا از دگرگون شدن سایر سنگ‌ها ایجاد می‌شوند. از جمله عوامل موثر بر تغییر و دگرگونی سنگ‌ها شامل تغییر شرایط فیزیکی و شیمیایی, فشار لایه‌های بالایی, جانشینی و اثر سیال‌ها است.

سنگ‌های رسوبی از ته‌نشین شدن مواد داخل آب به وجود می‌آیند. رودها موادی را با خود به دریا می‌برند که این مواد در کف دریا ته‌نشین شده، روی هم انباشته می‌شوند و به سنگ‌هایی با نام سنگ رسوبی تبدیل می‌شوند. این سنگ‌ها به صورت لایه لایه هستند و جنس هر لایه ممکن است با لایه زیرین متفاوت باشد.

بتن

بتن ماده‌ای است که از ترکیب سیمان, آب و سنگ‌دانه‌ها تشکیل می‌شود. این متریال یکی از رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی است که به دلیل پایین بودن قیمت مواد‌اولیه و مقاومت بسیار بالای آن در صنعت ساختمان‌سازی بسیار کاربرد دارد. حدود 75 درصد بتن را سنگ‌دانه‌ها تشکیل می‌دهند به همین دلیل اندازه آنها باید به نحوی باشد که کمترین جای خالی را در بتن ایجاد کند. سیمان نیز ماده‌ای است که در صورت ترکیب با آب باعث چسبندگی و اتصال ذرات به یکدیگر شده و ماده‌ی به نام بتن با مقاومت بسیار بالا به وجود می‌آورد. مخلوط بتن در مراحل اولیه ترکیب حالتی نرم و انعطافی دارد که به مرور زمان به جسمی سخت و بادوام تبدیل می‌شود. به همین دلیل از این ماده در ساخت پل‌ها، سدها، پیاده‌روها، ساختمان‌ها و ... استفاده می‌شود. بتن در انواع مختلفی وجود دارد از جمله بتن پیش‌ساخته, بتن آماده, بتن معمولی, بتن سبک و ... .

گچ

گچ از جمله مصالحی است که از گذشته تا امروز در صنعت ساحتمان‌سازی کاربرد داشته است. این متریال به عنوان پوشش حفاظتی یا دکوراتیو برای سقف یا دیوار، سفید کاری،اندود‌کاری,،گچ‌بری, قالب‌بندی و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد. گچ‌های مورد استفاده در ساختمان‌سازی از سنگ گچ خالص تهیه می‌شوند. بعد از استخراج سنگ گچ از معدن, آن‌ها را به کارخانه منتقل کرده و سپس برای تولید گچ ساختمانی به کوره برده و در دمای 180 درجه سانتی‌گراد حرارت می‌دهند. گچ به صورت پودری خشک تهیه می‌شود که در صورت ترکیب با آب ماده‌ای خمیری شکل ایجاد می‌کند. ترکیب گچ با آب باعث آزاد شدن گرما از طریق کریستالیزاسیون شده و در نتیجه با گذشت زمان گچ سخت می‌شود.


انتشار محتوا: اخبار رسمی
پیشنهاد سردبیر
پربازدیدها

پایان دوران مدارا با قاره سبز/ اروپاییان خواستار بازگشت یکطرفه و کامل ایران به توافق هسته‌ای هستند!

ورق در بازار خودرو برگشت؛ قیمت‌ها صعودی شد/ آخرین قیمت پژو، سمند، ساینا، شاهین، دنا و تارا + جدول

مربی لهستانی از حضور در ایران گفت؛ «خوردن بهترین هندوانه و سخت بیدار شدن در صبح!»

کاسبی ربوی و ربا خواری/ صدی و سه‌ونیم!

سفر به پاکستان و سریلانکا در مقطع فعلی پیام مهمی داشت/ می‌توانیم همکاری‌های خوبی با کشورهای همسو، همسایه و آسیایی داشته باشیم

با حقوق پایه چند متر خانه در تهران می‌توان خرید؟

بازاری‌ها فروشنده شدند/ بازگشت دلار به کانال ۶۲ هزار تومان

استعفای ناگهانی فرمانده یگان «اشباح» ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه خیزش دانشجویان آمریکایی این بار در تگزاس/ اعتراضات دانشجویان با دخالت نیروهای پلیس به خشونت کشیده شد

صحبت‌های مجدی حسینی؛ انتقاد عوام فریبانه و دیگر هیچ/ خودت چه کار کرده‌ای ؟

کتاب «چالش‌های تاریخی» اثر سلیمی نمین رونمایی شد

تاثیر امواج تلفن همراه بر سلامت

نرخ آپارتمان در چیتگر چقدر است؟+ جدول قیمت

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

جا زدن پل‌های شناور به جای سامانه پدافندی/ احمق و احمق‌تر! / دروغ شاخدار به روایت تصویر

قانون مالیات بر عایدی سرمایه تغییرات گسترده ای داشته و صرفا اصلاح ایرادات شورای نگهبان نبوده/ این قانون برای کسانی است که می‌خواهند قدرت خریدشان را حفظ کنند

قابل توجه صیانتیون و حامیان محدودکردن پلتفرم های خارجی/ حمله و توهین به دفتر رهبر انقلاب، توسط تندروها در ایتا

علائم جسمانی انواع اضطراب‌/ اضطراب اجتماعی چیست؟

آمار شهدای غزه از ۳۴ هزار تن گذشت

شماره گذاری خودرو مشمول پرداخت عوارض شد

موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان ثبت ملی شد

دستور جمع‌آوری یک مکمل تقویتی رشد مو از سطح بازار

موضع جدید عربستان در رابطه با جنگ اسرائیل و غزه

دارندگان کارت سوخت حتما بخوانند/ خبر جدید رسانه دولت درباره سهمیه بنزین خودروها

واریز ۹۱۰ میلیارد تومان سود به حساب ۶۰ هزار سهامدار

چرایی واکنش ها به توئیت عضو دفتر رهبرانقلاب / تلاش عده ای برای کاستن اعتبار خبری دفتر رهبر انقلاب با تئوری «فقط پشت بلندگو»؟!

نگاهی دیگر به «گناه فرشته»/ قد بکش از پشت «نقاب»

آخرین قیمت طلا امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۰

توضیحات کاظم صدیقی درخصوص غفلت صورت گرفته در تاسیس موسسه‌ای در ماجرای ازگل/ از خدا استغفار و از مردم عذرخواهی می‌کنم/ توقع دارم به تخلف احتمالی آشنا و غیرآشنا رسیدگی شود

زمانی برای تسویه حساب های قدیمی با اردن

گفتگوی دو وزیر سابق در خصوص صداوسیما

مالکان استقلال و پرسپولیس مشخص شدند

توضیح وزیر ارتباطات درباره شرایط افزایش سرعت اینترنت

عربستان خواستار تصویب قطعنامه ای علیه اسرائیل در شورای امنیت شد

شکایت تریدرهای رمزارز از اپل؛ قاضی پرونده را رد کرد

وقتی مزخرفات کارشناس اسرائیلی درباره ایران و ربع پهلوی تحلیلگر آمریکایی را به قهقهه و واکنش واداشت!

چرایی افزایش تعرفه اینترنت و مهم ترین تعهد اپراتورهای ارتباطی

عاملان حمله تروریستی چابهار از افسران سرویس های آمریکایی و اسرائیلی ها جدا نیستند/ کشوری که تروریست‌ها از خاک آن حمله را آعاز کردند باید پاسخگو باشد

واکنش صدر اعظم آلمان بر پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران

واکنش وزیر ارتباطات به محدودیت‌های جدید اینترنت

دلیل علمی تغییر ناگهانی احساسمان به یک فرد در ابتدای رابطه؛ از جذابیت اولیه تا انزجار

راهکار تقویت ذهن کودکان؛ والدین چه نقشی دارند؟

نقد و سیاست